Eksteroog of likdoorn

Wat is een eksteroog?

Een eksteroog is een ophoping van verharde huid. Dit noemen we ook wel eelt. Eksterogen komen voor op elke plaats van de voet, maar het meest op de voetzool. Ze kunnen ook ontstaan tussen de tenen. We spreken dan vaak over een zachte eksteroog of likdoorn. Een eksteroog dringt door tot aan het gevoelige weefsel van de voet. Dit veroorzaakt de pijn. 

Wat is de oorzaak van een eksteroog?

De oorzaak van een eksteroog kan vaak gezocht worden in de schoenen die u draagt. Vooral strakke schoenen of schoeisel dat te smal is voor de vorm van de voet, kan een eksteroog veroorzaken. Ze ontstaat ook wanneer de schoenzool te dun of versleten is. In dat geval ontstaat er een overmatige druk op de voet. Ook een verkeerde voet- of teenstand kan eksterogen of likdoorns veroorzaken. Dat geldt ook voor overgewicht. Een zachte eksteroog komt vooral voor tussen de tenen. De oorzaak kunt u zoeken in te smalle schoenen waardoor de tenen te strak tegen elkaar aan komen te liggen. Ook schoeisel dat onvoldoende ventileert kan een oorzaak zijn van een zachte eksteroog.

Wat zijn de symptomen van een eksteroog?

De symptomen die u ondervindt zijn afhankelijk van het type eksteroog. Heeft u te maken hebben met een zachte eksteroog, dan bevindt het probleem zich in veel gevallen tussen de tenen. Het plekje heeft een zachte structuur. Symptomen van een zachte eksteroog zijn een weke huid rondom het plekje, die af en toe wat vochtig is. Zodra de tenen tegen elkaar wrijven wordt er pijn ervaren. Andere symptomen van een harde of zachte eksteroog zijn:

  • ronde eeltplek op of onder de voet of tenen
  • geel verkleurde verharde huid
  • ontstaat op een plek waar het bot dicht onder de huid ligt
  • drukpijn tijdens het lopen of dragen van schoenen

 Een harde eksteroog heeft een ruwe structuur. De huid is meestal geel verkleurd en slechts enkele milimeters doorsnee. De eeltpit dringt door tot in het gevoelige weefsel van de huid. Daardoor wordt lopen pijnlijk en kunt u zelfs hinder ondervinden bij het dragen van schoenen. Omdat de symptomen én de eksteroog niet vanzelf verdwijnen, is een behandeling door een pedicure noodzakelijk.

Hoe gaat de behandeling van een eksteroog in zijn werk?

Ondervind jij hinder van een eksteroog? Ervaart u pijn bij het lopen of het dragen van jouw favoriete schoenen? Maak dan direct een afspraak voor het laten behandelen van eksterogen. We hebben de beschikking over de juiste apparatuur, ervaring en kennis. Daardoor ervaart u al na één behandeling resultaat en kunt u weer pijnvrij bewegen.