Eelt

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid. Deze verdikking ontstaat op plekken waar de huid te maken krijgt met druk of wrijving. Om ervoor te zorgen dat de bovenste huidlaag niet beschadigd, wordt er, als natuurlijke reactie van het lichaam, ter bescherming een extra laagje aangebracht. Dit laagje heet eelt. Vandaar ook dat eelt meestal voorkomt onder de hielen en op andere delen van de voet. Als u veel met de handen werkt, ontstaat eelt soms ook aan de handen.

Wat is hardnekkig of overtollig eelt?

Hardnekkig en overtollig eelt is eigenlijk een gevorderd stadium van eelt. Het is een te veel aan eelt, waar we, zowel fysiek als estethisch, last van kunnen hebben.

Hoe en waarom ontstaat eelt?

Eelt ontstaat als de huid te maken krijgt met druk of wrijving. Ter bescherming raakt de opperhuid (plaatselijk) verdikt. Hoe snel en in welke mate eelt zich vormt, verschilt per individu. Erfelijkheid speelt een rol, dus de één ontwikkelt meer en/of sneller eelt dan de ander. Mensen die meer transpireren, zijn meestal ook gevoeliger voor eeltvorming. Andere factoren die een rol spelen zijn: ouderdom, veel staan, een droge huid, overgewicht, verkeerde schoenen en een verkeerde stand van de voeten.

Hoe herkent u eelt?

Eelt is meestal geelachtig of grijzig van kleur en voelt ruw en hard aan. Heeft u last van hardnekkig of overtollig eelt? Dan zijn er soms ook kloven aanwezig. 

Hoe kunt u hardnekkig eelt voorkomen?

Eeltvorming is niet helemaal te voorkomen, maar u kunt het wel beperken door:

  • Het dragen van ruimzittende en goed passende schoenen.
  • Het dragen van (katoenen) sokken.
  • Het goed hydrateren van de huid, bijvoorbeeld met een speciale handen- of voetencrème.
  • De handen, vingers, voeten en tenen goed af te drogen.
  • Een juiste houding aan te nemen.
  • Niet te vaak slippers of hoge hakken te dragen, omdat dit soort schoenen meestal meer druk of wrijving veroorzaken.

Hardnekkig of overtollig eelt laten behandelen door een pedicure

Pedicures zijn gespecialiseerd in voetbehandelingen, waaronder in het verwijderen van overtollig en hardnekkig eelt. Eelt is niet iets om u voor te schamen. Het verwijderen van eelt is een van de werkzaamheden die een pedicure dagelijks uitvoert. Pedicures kunnen op verschillende manieren te werk gaan, waarbij enkel de eelt wordt weggehaald en niet de gezonde huid. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een eeltverwijderaar, zoals een frees, vijl of rasp, maar met behulp van een klein mesje. Hier hoeft u niet bang voor te zijn, want als het goed gebeurt, voelt u er meestal niets van. Met name als u last heeft van kloven of eeltpitten, zal het juist opluchten om deze eeltvorming te laten behandelen.

Een pedicure kan ook een zogenaamde blauwdruk maken van uw voeten, waardoor het duidelijk wordt of de eeltvorming wel of niet ontstaat door een verkeerde stand van de voeten. Als dit het geval is, kan een podotherapeut u verder helpen om uw houding te verbeteren en hierdoor zal de eeltvorming in de toekomst afnemen.